Linoljefärg

Linoljefärgen är vid sidan av slamfärgen den vanligaste färgen på trä, och har även använts på plåt, puts och sten. Den ger en halvblank färg som skyddar träet bra. En linoljefärg åldras som vi människor. Det syns utanpå. När oljan går in i träet blir pigmentet torrlagt på ytan och börjar krita av sig. Då vet man att det är dags att måla. En mycket nedbruten linoljefärg är lätt att skrapa.

 

Rå linolja

En ren linoljefärg tillverkas av linolja och pigment. Det går åt ungefär lika mycket pigment som olja till en färg. Linolja får man genom att pressa oljelinets frön. Om denna pressning görs försiktigt, utan att det blir för varmt, får man ut en ren, ljust gul olja – rå kallpressad linolja. Den har små molekyler och tränger in och impregnerar trä mycket bra.

 

Kokt linolja

Om man värmer sin kallpressade linolja börjar molekylerna binda sig samman till längre kedjor. Hettar man upp den över 100 grader kokar man dessutom bort den mängd vatten som kan finnas kvar i oljan. Beroende på hur hög temperatur man värmer oljan till får den olika goda egenskaper. Förr kokade man oljan tillsammans med lite bly, vilket gav oljan särskilt fina egenskaper.

 

Pigment

Förr använde man det vita pigmentet, blyvitt, vid färgtillverkning. Det hade särskilt goda egenskaper. Under 1900-talet har det ersatts av zinkvitt pigment, som också är mögelhämmande. Zinkvitt är dock inte täckande och används därför i kombination med titanvitt, för att få en vit färg.

 

Lösningsmedel?

Linoljefärgen får ibland utstå hård kritik för att den innehåller lösningsmedel. Det är inte sant. En riktig linoljefärg innehåller inget lösningsmedel. Man kan späda färgen med balsamterpentin vid målningen, men man kan också välja att späda den med linolja och få en helt lösningsmedelsfri färg. Att späda med terpentin ansågs som fusk i det äldre måleriet. Lösningsmedlet gör inte färgen bättre eller hjälper till att dra in olja i trät – tvärtom förstör den färgen.

 

Att måla med linoljefärg

På nytt eller omålat träkrävs tre eller ibland fyra strykningar. Första strykningen, grundfärgen skall gå in och impregnera träet. Den innehåller mycket olja och lite pigment. I många recept innehåller den också 10-15 % balsamterpentin. Grundfärgen impregnerar bra men täcker dåligt eftersom det är lite pigment i.

Nästa strykning, mellanstrykningen skall fortsätta mätta träet, om det suger mera olja, men framför allt skall den ge täckkraft åt ytan. Om den späds med terpentin skall det vara mindre mängd än i grundfärgen.

Sista strykningen – slutstrykningen skall ge en yta och ett offerskikt. Slutstrykningsfärgen skall inte spädas.

 

Falu Rödfärgs Recept

Reecept för 50 kg (räcker till 150 m2)

Ingredienser:
33 l vatten
2,5 kg vetemjöl
10 kg rödfärgspigment
1 kg järnvitriol
4 kg linolja

Anvisning:
Koka upp 28 liter vatten
Rör ut mjölet i 5 l vatten och vispa ner det
Låt koka under omrörning i 15 minuter
Tillsätt pigmentet och järnvitriolen
Koka under omrörning i 15 minuter
Tillsätt linoljan
Koka i ytterligare 15 minuter under omrörning
Tillsätt ev ca 2 dl såpvatten för bättre emulgering (lösning) av linoljan
När färgen svalnat är den målningsklar.